Det här laxreceptet har sitt ursprung på Silverskär i Ålands skärgård. Om du vill servera potatis till, kan du minska mängden palsternacka, och ha det som ett smaktillbehör. Vi gillar den stekta palsternackan och har därför uteslutit potatisen.
4 portioner
800 g laxfilé (4 bitar á 200 g)
1 rödlök
2 tomater
200 g riven ost
1/2 gurka
2 dl crème fraiche
1 msk hackad dill
1 msk saft från citron
8 palsternackor
1 msk smör&rapsolja
salt och peppar
1. Blanchera och skala tomaterna. Dela dem i bitar och ta bort kärnhuset. Lägg laxen i en ugnssäker form. Salta och peppra. Skala och hacka rödlöken och strö den över laxen. Lägg tomatbitarna på laxen och strö över den rivna osten.
2. Gratinera i ugnen på 170 ° ca 15 minuter.
3. Skala gurkan och skär bort kärnhuset. Skiva ner den i cm stora bitar. Blanda crème fraiche med gurka, finhackad dill och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
4. Skala och klyfta palsternackorna. Stek dem gyllenbruna i smör&rapsolja.
5. Servera den gratinerade laxen med palsternacka och den goda gurksåsen.