Lavendel får oss att tänka på Frankrike. Att besöka ett lavendelfält i Provence hör absolut till de saker man måste uppleva. Färgen, doften och massverkan fick oss att bli hänförda. Därför finns det nu, om inte lavendelfält, så i alla fall en hel del lavendel i vår trädgård. Lavendel tillhör de ätliga växterna, men det är framförallt de små blommorna som användes. Plocka dem halvt utslagna och häng dem att torka på ett torrt ställe. Sedan är det bara att baka lavendelskorpor efter ett recept av Tareq Taylor. Lite ändringar har vi gjort så att receptet bättre passar oss.
Ca 35 st
100 g sötmandel
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk torkade lavendelblommor
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
1 ägg
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal hälften av mandeln och grovhacka resten. Blanda mandel, mjöl. bakpulver, vaniljsocker och lavendelblommor.
2. Rör smör och socker pösigt och arbeta ner de torra ingredienserna och ägget.
3. Dela degen i tre delar. Forma dem till 30 cm långa rullar, lägg dem på en plåt och platta till dem något.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader.
5. Skär längderna i bitar och torka skorporna med luckan på glänt ca 1 timme.