Västerbottensostpaj med sparris

Västerbottensost är en vanlig och omtyckt ingrediens i paj. Den här pajen kan serveras på buffé och räcker då till 6-8 personer eller till middag med en god sallad. Räkna då med att den räcker till 4 portioner. En paj som ger intryck för sin goda smak.

 

6 portioner

 

Pajdeg

3 dl vetemjöl

125 g smör

3 msk vatten

1 dl Västerbottensost, riven

 

Fyllning

3 dl Västerbottensost, riven

1 knippe grön sparris

Finrivet skal av 1 citron

1/2 dl gräslök, hackad

2 1/2 dl grädde

2 ägg

2 krm salt

svartpeppar

1-2 tsk olivolja

 

1. Sätt ugnen på 200 ° C. Mixa smör och vetemjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vatten och Västerbottensost. Arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Låt vila i kyl ca 45 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda i ugnen 10 minuter.

2. Skär bort den hårdaste delen av sparrisen. dela sparrisen på längden och förväll dem i kokande vatten i 5 minuter, låt sedan rinna av på papper.

3. Vispa samman ägg, Västerbottensost, grädde, gräslök, rivet citronskal, salt och peppar.Häll fyllningen i pajskalet och fördela sparrisen ovanpå. Toppa med lite extra riven Västerbottensost och olivolja. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills den fått fin färg.