Västerbottensost är en vanlig och omtyckt ingrediens i paj. Den här pajen kan serveras på buffé och räcker då till 6-8 personer eller till middag med en god sallad. Räkna då med att den räcker till 4 portioner. En paj som ger intryck för sin goda smak.
6 portioner
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
1 dl Västerbottensost, riven
Fyllning
3 dl Västerbottensost, riven
1 knippe grön sparris
Finrivet skal av 1 citron
1/2 dl gräslök, hackad
2 1/2 dl grädde
2 ägg
2 krm salt
svartpeppar
1-2 tsk olivolja
1. Sätt ugnen på 200 ° C. Mixa smör och vetemjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vatten och Västerbottensost. Arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Låt vila i kyl ca 45 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda i ugnen 10 minuter.
2. Skär bort den hårdaste delen av sparrisen. dela sparrisen på längden och förväll dem i kokande vatten i 5 minuter, låt sedan rinna av på papper.
3. Vispa samman ägg, Västerbottensost, grädde, gräslök, rivet citronskal, salt och peppar.Häll fyllningen i pajskalet och fördela sparrisen ovanpå. Toppa med lite extra riven Västerbottensost och olivolja. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills den fått fin färg.