Det här är en riktig klassiker. Här i en form som skapats av Marcus Aujalay, som alltid har fina recept. Vi gillar hans matlagning och har inspirerats av hans recept. Vi har aldrig ätit så goda pannbiffar tidigare så vi rekommenderar alla att prova. Succé utlovas.
4 portioner
Pannbiffar
500 g blandfärs
1,5 dl mjölk
0,5 dl ströbröd
0,5 gul lök
smör o rapsolja till stekning
1 msk söt senap
salt
svartpeppar
1 ägg
Löksky
3 gula lökar (stora)
smör o rapsolja till stekning
vatten till deglasering
strösocker (en nypa)
japansk soja (några droppar)
salt
svartpeppar
1 msk smör (cirka)
Mos
1 kg potatis, mjölig
mjölk (så moset får lagom konsistens)
smör ( en klick)
salt
peppar
strösocker (en nypa)
Inlagd gurka
1/2 slanggurka
1 msk salt
4 1/2 msk socker
1 tsk 24 % ättika.
Tillbehör
klippt kruspersilja
1. Skiva gurkan tunt, gärna på en mandolin. Blanda salt och vatten i en skål. Låt gurkan mjukna i saltvattnet ca 20 minuter. Häll av vattnet. Tillsätt ättika, socker och lite vatten så det täcker gurkan. Låt stå minst 30 minuter.
2. Börja därefter med att skala potatisen. Kok den mjuk i saltat vatten.
3. Nu börjar vi med pannbiffarna. Lägg ströbrödet i mjölken så det får svälla.
4. Finhacka den halva löken. Stek löken så att den blir mjuk. Låt svalna på en tallrik.
5. Halvera och skiva de tre lökarna. Bryn löken under tiden du gör biffarna.
6. När ströbrödet svällt tillsätt senap, salt, peppar och den finhackade löken till ströbrödsblandningen. Blanda sedan ner ägget och till sist blandfärsen. För att få biffarna porösa och luftiga ska du inte blanda färsen för mycket.
7. Forma färsen till biffar och bryn i en stekpanna tills de får fin yta. Lyft över till en ugnsform och stek klart i ugnen 150 ° ungefär 10-12 minuter. Då blir biffarna saftiga och välstekta.
8. Häll bort överblivna fettet från pannan med biffarna men skölj inte ur pannan. Deglasera istället pannan genom att hälla i ca 1 dl vatten. Stäng av plattan och låt smakerna koka ur.
9. Strö en nypa socker över löken till lökskyn. När löken stekts klart, avsluta med några droppar soja. Häll också över vätskan från stekpannan. Salta och peppra och avsluta med en klick smör.
10. Stöt potatisen till moset och tillsätt lite mjölk och en klick smör. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.
11. Servera biffarna med lökskyn, potatismoset och den inlagda gurkan . Strö lite persilja över moset.