Rödtunga är en lite lyxig plattfisk. Här har vi serverat stekt rödtunga med en god Sandefjordssås som är en enkel men fantastiskt god sås som passar utmärkt till den stekta rödtungan. Med en frisk äppelsallad med pepparrot blandat med kokt potatis når man högt på den kulinariska himlen.
4 portioner
600 g rödtungsfilé
Rågsikt med vetemjöl för panering
Smör och rapsolja för stekning
Sandefjordssås
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
100 g smör (rumsvarmt)
1/2 citron
50 g storkornig stenbitsrom
Sallad på äpple och pepparrot
2 st äpplen
4 cm riven pepparrot
1/2 citron
dill
gräslök
kokta små potatis
1 Koka potatisen. Vi valde små delikatesspotatis och kokte dem med skalen på.
2 Skär äpplena i bitar. Pressa på citronsaft så de inte blir bruna. Hacka dill och gräslök och riv pepparroten. Blanda allt med den nykokta potatisen. Toppa med lite flingsalt.
3. Koka upp grädde och crème fraiche, mixa i rumsvarmt smör lite i taget. Smaka av med salt, cest och lite citronsaft. Vänd i stenbitsromen vid servering.
4. Bred ut rågsikten på en plastfolie. Salta fiskfiléerna och vänd dem i rågsikten. Värm en stekpanna och stek fisken i smör och rapsoljan tills den fått en fin färg. Vänd fisken och stek den på andra sidan så den också får en fin färg. Kontrollera så att fisken är lagom genomstekt.