En krämig gratäng med kycklinglårfilé, lök och en spännande sås med konjak och en soja som var en nyhet för oss, Ketjap Manis, en god indonesisk soja med en viss sötma som tilltalade oss. Vem vill inte ha det en fredagkväll med ett glas rött.
4 portioner
3 gula lökar
800 g kycklinglårfilé
3 dl vispgrädde
3/4 dl konjak
1 1/4 dl Ketjap Manis
smör & rapsolja till stekning
salt och peppar
Maizena redning
Servering
Ugnsstekt klyftpotatis eller potatismos
rårörda lingon
Inlagd gurka (se nedan)
Klippt persilja
Inlagd gurka
1/2 slanggurka
1 msk salt
4 1/2 msk socker
1 tsk 24 % ättika
1. Skiva gurkan tunt, gärna på en mandolin. Blanda salt och vatten i en skål. Låt gurkan mjukna i saltvattnet ca 20 minuter. Häll av vattnet. Tillsätt ättika, socker och lite vatten så det täcker gurkan. Låt stå minst 30 minuter.
2. Skala och skiva löken. Stek den riktigt mjuk i smör & rapsolja. Salta och peppra.
3. Putsa och torka kycklinglårfiléerna och dela dem i två bitar. Bryn dem väl i smör & rapsolja, salta och peppra. När de fått en gyllenbrun färg lägger du över dem i en smord ugnssäker form. Lägg på den stekta löken.
4. Koka upp grädde, konjak och Ketjap Manis. Om du tycker den blir för rinnig, tillsätt Maizena redning. Börja med en tesked och prova dig fram.
5. Häll såsen över kycklingen och sätt in i ugnen i 175° mitt i ugnen. Tillagningstid ca 35 minuter.
6. Servera med potatis eller potatismos, rårörda lingon och inlagd gurka. Klipp över lite persilja.