Paj är en praktisk rätt. Med lite sallad blir det en perfekt middag, eller varför inte en lunch. Den här pajen fick vi inspiration till i Grekland eller snarare på Kreta. Pajbotten som görs på filodeg blir lite mindre ”matig” än ett traditionellt pajskal. På Kreta fick vi pajen serverad som ”metze”, d.v.s. tillsammans med olika smårätter, något som är vanligt i den delen av världen.
4-6 portioner
4 ägg
450 g grekisk fetaost, smulad
150 g mellanlagrad ost, grovriven
2 dl mjölk
½ dl dill, finhackad
1 krm paprikapulver
5 ark filodeg
½ dl olivolja till pensling
Garnering
överbliven filodeg
1 msk riven ost
1. Vispa upp äggen.
2. Blanda ner båda ostsorterna, mjölk, dill och paprikapulver.
3. Lägg ett ark filodeg i en smord pajform med 28 cm i diameter. Pensla arket med olivolja. Lägg på nästa ark tvärs och pensla med olivolja. Forsätt med resterande ark på samma sätt.
4. Fyll pajskalet med fyllningen och skär bort överbliven deg.
5. Skär remsor av den överblivna degen och skrynkla till dem.
6. Grädda i ugn i 175 grader ca 45 minuter. När det återstår 15 minuter av gräddningstiden ta ut pajen och garnera med degremsorna och strö över riven ost.