Det här är en riktig klassiker som fortfarande serveras på många lunchrestauranger varje torsdag. Ärtsoppa är en rätt som inte blir sämre av att lagas i stor mängd i storkök, men den blir inte heller sämre av att laga hemma i sitt eget kök. Det är kanske ingen snabbmat, men om man har tid att ägna sig åt matlagning, kan man njuta av en riktigt god soppa. Vi lagar den alltid med färskt sidfläsk, vilket är ett klassiskt sätt att få god smak på soppan utan buljongtärning eller annan fond.
6 portioner
500 g gula ärtor
12,5 dl vatten
600 g färskt sidfläsk
1 st gul lök skivad
1-2 tsk torkad timjan
Salt
Senap
1. Blötlägg ärtorna i rikligt med kallt vatten ca 12 timmar eller över natten.
2. Koka upp ärtorna i nytt vatten. Lägg i fläsk, lök och timjan. Småkoka under lock
1-1 ½ timme eller tills ärtorna är mjuka. Skumma av vid behov.
3. Ta upp fläsket och ta bort överflödigt fett, skär sedan fläsket i tärningar. Lägg tillbaka fläsket i soppan. Om soppan är för tjock kan du späda med lite vatten.
4. Smaksätt med salt och timjan. Servera med senap.