Vi har aldrig varit i Ungern eller något annat land där gulasch är populärt så det är inte därifrån vi fått receptet. Det här är förmodligen ändå en svensk version som vi brukar tillaga så här på hösten när det är mörkt och ruggigt ute. Det är kanske ingen rätt man snor ihop efter jobbet, men kanske det finns tid på helgen att passa grytan. Med ett glas rött mustigt vin blir det en riktig festmåltid.
6 portioner
1 kg benfri högrev
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
1 röd pepparfrukt
1 msk paprikapulver
2-3 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
500 g krossade tomater
2 lagerblad
2 tsk mejram
8 morötter
6 stora potatisar
flytande margarin
salt, svartpeppar och socker
1. Putsa högreven och skär ner i tärningar, ca 2×2 cm. Bryn köttet i en stekpanna i omgångar och lägg över i en stor gryta.
2. Grovhacka löken och hacka vitlöksklyftorna. Skär paprikorna i tärningar. Hacka pepparfrukten.
3. Fräs lök, vitlök, paprika, spansk peppar och paprikapulver i en stekpanna. Lägg över allt i grytan när det är klart och blanda med köttet.
4. Tillsätt tomatpuré, buljongtärning, vatten, krossade tomater, lagerblad och mejram. Skala och skär ner morötterna i mindre bitar. Lägg ner dessa i grytan.
5. Koka upp allt och sätt ner värmen, låt sjuda under lock i ca 1 tim 15 min.
6. Skala och dela potatisen i bitar och låt koka med de sista 40 minuterna.
7. Smaksätt med salt, svartpeppar och lite socker.
Servera med en klick crème fraîche och eventuellt lite bröd.