Crème Brulée med Calvados

Dessert äter vi sällan. Aldrig till vardags och nästan aldrig på helgen. De enda tillfällena vi serverar dessert är vid någon middagsbjudning. Vad kan då vara godare än Crème Brulée. Det tillhör kanske inte avdelningen smalmat, men ibland kan det ändå vara svårt att motstå. I Normandie blev vi serverade denna Crème Brulée med en smak av Calvados. Vi blev hänförda. Hoppas ni också blir det.

 

4 portioner

 

6 äggulor

2 dl strösocker

1 vaniljstång

1 dl mjölk

4 dl vispgrädde

1 msk Calvados

råsocker

 

1. Vispa äggulor och socker pösigt.

2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll mjölk och vispgrädde i en kastrull och tillsätt vaniljfröna. Koka upp.

3. Ta av kastrullen från värmen och vänd försiktigt ner äggvispet. Tillsätt Calvados.

4. Häll upp smeten i små ugnseldfasta formar och baka i vattenbad i ugnen i 150 grader ca 40 minuter eller tills smeten stelnat. ( Kan ta lite olika tid beroende på vilken form du använder).

5. Ställ formarna kallt. Vid servering strö över råsocker och bränn av sockret med en gasolbrännare eller under grillelementet i ugnen.