Kycklinglårfilé i apelsinsås med svamp- och timjanrisotto

Vit äter ofta kyckling till middag. Hel kyckling, kycklingfilé och kycklinglårfilé på många olika sätt. Fördelen med kycklinglårfilé, som i den här rätten, är att du får ett saftigare kycklingkött men med mer smak än i t.ex. kycklingfilé. Glaserad med apelsinsåsen blir det något alldeles extra. Serverad med en underbart god risotto med svamp och timjan fulländar måltiden.

 

4 portioner

 

ca 1 kg Kycklinglårfilé

salt och peppar

 

Apelsinsås

1/2 dl socker

1 dl koncentrerad apelsinjuice

 

Risotto

250 g champinjoner i bitar

3 dl Arborioris

1 liten hackad gul lök

50 g smör

7-8 dl hönsbuljong, tärning + vatten

75 g parmesan, riven

1tsk timjan

salt

 

1. Stek svampen och krydda med lite salt.

2. Putsa kycklinglårfiléerna. Salta och peppra.

3. Koka socker och apelsinjuice till en simmig sås på medelvärme ca 4 minuter.

4. Smält smöret och fräs löken utan att den får färg.Tillsätt riset, rör om och fräs 1-2 minuter tills riset ser genomskinligt ut. Häll på buljong tills det täcker riset. Låt koka på svag värme och späd efterhand med buljongen. Låt småkoka i 20-25 minuter tills riset mjuknat men fortfarande har lite ”kärna”. Rör i ost och timjan och lägg i svampen.

5. Stek kycklinglårfiléerna så att de får färg och häll över apelsinsåsen och låt det puttra i ca 5 minuter.