Vi gjorde en ny bekantskap häromdagen. Slätvar. Piggvar har vi ätit, men slätvar har vi missat tidigare. Det var en väldigt trevlig bekantskap som påminner mycket om piggvar. En enkel och väldigt god rätt med en härligt mustig vitvinssås som vi säkert kommer att laga fler gånger framöver. Vi får tacka vår fiskhandlare, Pettersons fisk i Staffanstorp, för bekantskapen. Utan hans rekommendation hade vi nog inte valt slätvar.
2 portioner
400 g slätvarfilé
Vitvinssås
1 liten gul lök
1 liten morot
Ett par dillstjälkar
1 kvist timjan
1 msk skaldjursfond
2 1/2 dl vatten
1 1/2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
25 g smör
salt och nymalen svartpeppar
Citronsaft, några stänk
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och hacka grönsakerna. Fräs dem tillsammans med smör, dillkvistar och timjankvist utan att de får färg.
3. Häll på vinet, skaldjursfonden och vattnet. Låt koka ner till ungefär hälften är kvar.
4. Sila ifrån grönsakerna och slå tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare 5-6 minuter.
5. Lägg fisken i en ugnsform. Salta och peppra och häll över lite av vitvinssåsen.
6. Ställ in formen i ugnen i ca 10-15 minuter tills fisken är fast och vit.
7. Servera med potatis, broccoli, gröna ärter och vitvinssåsen.