Toast Skagen är en riktig klassiker bland förrätter. Ändå finns det många varianter på denna klassiker. Alla kända och okända kockar gör sin variant. Här är vår. Med hemgjord majonäs blir den extra god. Ingen färdigköpt variant på majonäs slår den hemgjorda. Det är dess utom väldigt lätt att göra.
4 portioner
1 kg oskalade räkor
1 1/2 dl majonäs (hemgjord, se nedan)
1/2 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 knippe finskuren dill
1/2 finhackad rödlök
salt och peppar
4 skivor vitt bröd (t.ex. Medelhavsbröd)
Topping
Löjrom
4 kvistar dill
Citron
Hemlagad majonäs
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 1/2 – 3 dl rapsolja
salt och peppar
1. Skala räkorna. Lägg dem i en skål.
2. Rör ner senap, dill och rödlök i räkorna. Tillsätt majonäsen och crème fraichen tills du får en bra konsistens. Salta och peppra.
3. Ta fram brödet och skär ut rundlar med en stans eller ett upp- och nervänt glas. Stek i smör till en gyllene färg.
4. Lägg upp brödet på en tallrik och lägg på skagenröra och en rejäl klick löjrom. Toppa med en dillkvist och en citronklyfta.
Hemlagad majonäs
1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
2. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning med ballongvisp eller elvisp.
3. Smaka av med salt och peppar.