Ett måste på alla julbord. Ja det är det många som tycker att stekt sill i ättika är. Det kanske inte faller alla i smaken, men själv tycker vi det är en delikatess. Och en billig sådan. Kanske inte i klass med gravad lax men nästan. Fler recept till julbordet kommer snart.
500 g färsk sillfilé med skinn
1 1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl rågmjöl
smör till stekning
1 gul lök, skivad
1/2 rödlök, skivad
salt
Ättikslag
7 dl vatten
1 dl ättika 24%
1 msk hel kryddpeppar
6 dl socker
4 hela nejlikor
1 msk salt (knappt)
2 lagerblad
10 hela svartpepparkorn
1. Lägg ihop sillfiléerna två och två med skinnsidan utåt.
2. Blanda ströbröd och rågmjöl. Vänd filéerna i blandningen.
3. Blanda ingredienserna till ättikslagen i en kastrull. Värm på medelvärme tills sockret är helt smält. Låt svalna.
4. Stek filéerna på båda sidor i smör tills de är gyllenbruna. Salta efter smak.
5. Placera den stekta sillen i en skål och varva med löken.
6. Häll den avsvalnade lagen över sill och lök. Täck med plastfolie eller lock och låt stå i kylen en vecka innan du äter.