En av våra mest kända kockar, inte minst från TV, är Marcus Aujalay. Vi har tillagat en hel del av hans recept genom åren, och alltid tyckt att hans recept är jättegoda. den här fiskrätten med gösfilé är kanske inte en av hans lättaste recept att laga, men absolut värt att prova. Resultatet är som alltid underbart gott.
4 portioner
4 gösfiléer med skinn, fjällade, á 160 g
2 msk olivolja
1 tsk + 1/2 tsk salt
plockade örter t.ex. timjan och basilika
1 krm nymald svartpeppar
Stekta brödsmulor
1 bit surdegsbröd
2 msk rapsolja
1 msk smör
2 krm flingsalt
Majonäs ca 3 dl
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Ört- och vitlöksmajonäs
2 dl majonäs
1 vitlöksklyfta
1/2 citron
2 msk finhackad persilja
2 msk olivolja
2 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar
Tillbehör
nykokt potatis
sallad
1. Skär bort kanterna på brödet. Mixa brödet grovt. Stek brödsmulorna på medelvärme i olja och smör tills brödet är frasigt och gyllenbrunt. Krydda med flingsalt och låt brödet rinna av på ett hushållspapper.
2. Vispa samman äggula, vinäger och senap. Vispa sedan i oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle till en tjock majonäs. Krydda med salt och peppar.
3. Skala och riv vitlöksklyftan. Skölj citronen i ljummet vatten och riv skalet. Blanda majonäsen med vitlök, citronskal, persilja och olja. Krydda med salt och peppar.
4. Sätt ugnen på 125 °. Ringla olja på en plåt eller ugnssäker form. Strö på 1 tsk salt och lägg gösfiléerna på saltet med skinnsidan uppåt. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills skinnet lossnar lätt.
5. Ta ut fisken ur ugnen och dra försiktigt bort skinnet. Strö över örter och stekta brödsmulor. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Klicka eller spritsa majonäsen på fisken. Servera med nykokt potatis och sallad.