Nu är det semmeltider, eller fastlagsbulletider som vi säger här i Skåne. Jag har alltid tyckt att en fastlagsbulle skall vara en traditionell vetebulle med mandelmassa och grädde och inte en massa nya påfund som wraps och annat. Nu får jag ändra uppfattning. Vi har provat att göra den här semmelrulltårtan och den blev riktigt god. Den smakade som en fastlagsbulle och inget annat.
10-12 bitar
Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
250 g mandelmassa
50 g sötmandel
3 dl vispgrädde
Garnering
1 dl vispgrädde
1. Sätt ugnen på 250 ° och klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och strösocker fluffigt med elvisp eller i assistent på hög hastighet, gärna i 5 minuter. Tillsätt mjölken och de torra ingredienserna och rör ihop till en klumpfri smet.
3. Häll smeten på plåten och grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter, tills tårtbotten fått en gyllene färg.
4. Tag ut och sockra lite lätt på toppen av kakan. Vänd sedan upp på ett nytt bakplåtspapper. Låt svalna en aning och dra bort bakplåtspapperet försiktigt.
5. Mixa mandelmassa, sötmandel och 1 dl av grädden till en krämig smet. Vispa upp 2 dl vispgrädde fast.
6. Bred mandelmassan på rulltårtsbotten och bred sedan över grädden. Rulla ihop rulltårtan på långsidan.
7. Garnera med vispad grädde och skär upp kakan vid servering.