Vi har på senare år allt oftare bytt ut blandfärs mot kycklingfärs. Vi använder kycklingfärs både till hamburgare och lasagne, och nu hittade vi ett recept på biffar i Allt om Mat som vi gillade. Som vanligt har v i gjort om det lite efter vår egen smak. Vi har lagt till blomkål och hoppat över ris, men det kan man välja efter smak. Gott blev det i alla fall. Så gott så vi nog ser det som en favoriträtt.
2-3 portioner
400 g kycklingfärs
200 g broccolibuketter, frysta
200 blomkålsbuketter, frysta
1/2 gul lök
1/2 kycklingbuljongtärning
1 ägg
1/4 dl ströbröd
1 msk dijonsenap
35 g babyspenat
salt och svartpeppar
olivolja
Sås
1/2 gul lök
1/2 kycklingbuljongtärning
1/2 dl stark ajvar relish
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt och svartpeppar
1. Sätt ugnen på 250 °.
2. Tina broccoli och blomkål i micron. Lägg ut dem på en plåt. Ringla över olivolja, salta och peppra.
3. Skala löken och dela den på hälften. Finhacka den ena halvan. Stek löken i lite smör i en stekpanna. Smula i en halv buljongtärning och låt löken svalna.
4. Skär den andra lökhalvan i bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt ajvar, grädde, 1/2 buljongtärning, 2 krm salt och några drag med svartpepparkvarnen. Låt sjuda ca 5 minuter. Mixa slätt med mixerstav. Håll såsen varm på svag värme.
5. Sätt in plåten med broccoli och blomkål i ugnen och rosta dem i ca 15 minuter.
6. Låt ströbrödet svälla i en skvätt vatten. Blanda samman färs, lökblandning, ägg, senap, ströbrödet, 1 tsk salt och några drag med pepparkvarnen. Forma 6-7 biffar med vattensköljda händer. Bryn biffarna försiktigt på båda sidor så de får fin färg. Efterstek på låg värme tills de är genomstekta. Värm på såsen.
7. Blanda i babyspenaten i de färdigrostade grönsakerna och servera tillsammans med de nystekta biffarna och såsen.