Kycklingfärsbiffar med rostad broccoli och blomkål

Vi har på senare år allt oftare bytt ut blandfärs mot kycklingfärs. Vi använder kycklingfärs både till hamburgare och lasagne, och nu hittade vi ett recept på biffar i Allt om Mat som vi gillade. Som vanligt har v i gjort om det lite efter vår egen smak. Vi har lagt till blomkål och hoppat över ris, men det kan man välja efter smak. Gott blev det i alla fall. Så gott så vi nog ser det som en favoriträtt.

 

2-3 portioner

 

400 g kycklingfärs

200 g broccolibuketter, frysta

200 blomkålsbuketter, frysta

1/2 gul lök

1/2 kycklingbuljongtärning

1 ägg

1/4 dl ströbröd

1 msk dijonsenap

35 g babyspenat

salt och svartpeppar

olivolja

 

Sås

1/2 gul lök

1/2 kycklingbuljongtärning

1/2 dl stark ajvar relish

2 1/2 dl matlagningsgrädde

salt och svartpeppar

 

1. Sätt ugnen på 250 °.

2. Tina broccoli och blomkål i micron. Lägg ut dem på en plåt. Ringla över olivolja, salta och peppra. 

3. Skala löken och dela den på hälften. Finhacka den ena halvan. Stek löken i lite smör i en stekpanna. Smula i en halv buljongtärning och låt löken svalna.

4. Skär den andra lökhalvan i bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt ajvar, grädde, 1/2 buljongtärning, 2 krm salt och några drag med svartpepparkvarnen. Låt sjuda ca 5 minuter. Mixa slätt med mixerstav. Håll såsen varm på svag värme.

5. Sätt in plåten med broccoli och blomkål i ugnen och rosta dem i ca 15 minuter.

6. Låt ströbrödet svälla i en skvätt vatten. Blanda samman färs, lökblandning, ägg, senap, ströbrödet, 1 tsk salt och några drag med pepparkvarnen. Forma 6-7 biffar med vattensköljda händer. Bryn biffarna försiktigt på båda sidor så de får fin färg. Efterstek på låg värme tills de är genomstekta. Värm på såsen.

7. Blanda i babyspenaten i de färdigrostade grönsakerna och servera tillsammans med de nystekta biffarna och såsen.