Köttbullar tycker säkert de flesta skall smaka på samma sätt varje gång. Det vill vi också. Men ibland kan det vara kul att prova en variant.
Det sägs att allt i USA är stort. Detta inspirerade oss till att göra dessa stora köttbullar. De smakar säkert inte som mammas köttbullar men prova dem gärna ändå. Kryddade med rosépeppar smakar de fantastiskt.
4 portioner
Köttbullar
500 g blandfärs
1 st ägg
½ dl matlagningsgrädde 15%
½ dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk rosépeppar torkad stött
2 msk riven gul lök
2 msk skorpmjöl
Rosépepparsås
1 st liten hackad gul lök (ca 5 msk)
1½ msk rosépeppar torkad stött
1 dl vatten
2 tsk kycklingfond
1 msk Dijonsenap ljus
3 dl matlagningsgrädde 15%
1. Lägg färsen i en skål. Gör en grop i mitten. Lägg i ägget och vispa upp det med en gaffel. Häll i grädde, vatten och skorpmjöl. Låt skorpmjölet svälla i vätskan ca 5 min.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Forma 12 stora köttbullar.
3. Stek köttbullarna i margarin tills de är gyllenbruna ca 8-10 min.
4. Börja med såsen. Fräs löken och rosépepparn i lite margarin utan att det tar färg.
5 Tillsätt vatten, fond, senap och späd med grädden.
6. Låt koka upp och sjud i några minuter.