Det här är ett recept signerat Leila Lindholm. I originalreceptet föreslås att man skall baka dem i varmluft men självklart går det alldeles utmärktas att baka i vanlig ugn utan varmluft. Tänk då på att höja temperaturen på ugnen med 20-25 grader. Resultatet blir hur som helst väldigt gott.
100 g smör
2 st ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
skalet från 1 citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning
3 stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
Smuldeg
40 g kallt smör
1 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
2. Skär äpplena i smala klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Blanda ner de avsvalnade äpplena i smeten.
5. Placera 12 st pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
6. Tärna smöret till smuldegen och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en skål.
7. Fördela smuldegen på toppen av varje muffins.
8. Grädda i ca 15 minuter eller tills de fått en lagom gräddning.