Äppel- och kanelmuffins med crumble

Det här är ett recept signerat Leila Lindholm. I originalreceptet föreslås att man skall baka dem i varmluft men självklart går det alldeles utmärktas att baka i vanlig ugn utan varmluft. Tänk då på att höja temperaturen på ugnen med 20-25 grader. Resultatet blir hur som helst väldigt gott. 

 

100 g smör

2 st ägg

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk

skalet från 1 citron

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

 

Fyllning

3 stora äpplen

1 msk smör till stekning

2 msk strösocker

2 tsk malen kanel

 

Smuldeg

40 g kallt smör

1 dl havregryn

1/2 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

 

1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

2. Skär äpplena i smala klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.

3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Blanda ner de avsvalnade äpplena i smeten.

5. Placera 12 st pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

6. Tärna smöret till smuldegen och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en skål.

7. Fördela smuldegen på toppen av varje muffins.

8. Grädda i ca 15 minuter eller tills de fått en lagom gräddning.