Nu när hösten närmar sig är det äppeltider. Vi har i många år haft en favoritkaka som vi gärna bakar när snälla grannar kommer med sitt äppelöverskott. Jag menar då Annas äppelkaka. Nu har vi provat en annan kaka som tar upp konkurrensen med Annas äppelkaka. Med ett stänk av citron och kardemumma blev smaken helt underbar. Går dessutom självklart att frysa in så det går att njuta av en god kaka långt in på vintern.
125 g rumstempererat smör
1 1/2 dl strösocker
rivet skal av 1/2-1 citron
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
1/2 dl filmjölk
Garnering
2-3 äpplen
ca 1 msk strösocker
ca 1 tsk mald kardemumma
1. Rör smör, socker och citronskal smidigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
2. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma. Rör ner det i smeten tillsammans med filmjölken. Bred ut smeten i en smörad och bröad form med löstagbar botten (ca 24 cm).
3. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och tryck ner klyftorna i smeten. Blanda socker och kardemumma och strö det över äpplena.
4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 °, ca 35-40 minuter tills den fått fin färg. Kontrollera med en sticka att kakan är färdig.
Servera kakan med vaniljsås, vaniljvisp eller lättvispad grädde.