Om du vill ha en extra god fisk kan vi rekommendera bergtunga. Bergtungan är en plattfisk som är bäst under höst- och vinter. Du kan också välja en alternativ plattfisk som oftast är lättare att hitta i butiken. Det går lika bra med rödtunga, sjötunga eller rödspätta. Var inte rädd för kombinationen fisk, svamp och rödvinssås. Vi lovar att du blir glatt överraskad.
Köp inte rödlistad fisk
De flesta som säljer fisk har idag valt bort att sälja rödlistad fisk. Listan som görs upp av Världsnaturfonden revideras varje år. Kolla gärna med fiskhandlaren så fisken inte finns med på den röda listan. När det gäller bergtunga finns den med på röda listan om den är fiskad i Nordöstatlanten med trål. Däremot om den är fiskad på andra ställen är den på gula listan och inte ett lika dåligt val.
2 portioner
2 st bergtungsfiléer á 150 g
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
200 g färska champinjoner (gärna små)
2 msk hackad schalottenlök
2 msk vispgrädde
margarin att steka i
1. Blanda vetemjöl, salt och svartpeppar och vänd fiskfiléerna i mjölet.
2. Dela champinjonerna i mindre bitar och stek dem och löken i lite margarin. Blanda i vispgrädden.
3. Stek fiskfiléerna gyllenbruna ca 2 minuter på varje sida.
4. Fördela champinjonröran på fiskfiléerna.
Rödvinssås
1 msk smör
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk strösocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond
1 msk Maizena majsstärkelse
2 msk smör
1. Fräs löken utan att den tar färg. Blanda ner sockret så det smälter. Tillsätt vin, vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka ihop till det återstår ca 3 dl.
2. Sila såsen.
3. Värm såsen och vispa ner Maizena utrört i lite kallt vatten. Låt koka upp. Vispa i smöret före servering.
Klipp lite dill över svampen och servera fisken med potatis.