Bondkakor

De som har sett Mandelmanns på TV 4 kanske kommer ihåg Gustavs favoritkakor ”bonkisar” eller bondkakor. Mandelmanns tyckte att kakorna hade en julig smak, men vi tycker att de passar lika bra året om. Här är deras recept som vi har provat med gott resultat. Vi hade degen i kylskåp över natten, men det går säkert lika bra att nöja sig med ett par timmar.

 

ca 70 st

 

200 g smör, rumsvarmt

2 dl strösocker

1 msk ljus sirap

3/4 dl sötmandel, grovhackad

5 1/2  dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 msk vatten

 

1. Mät upp smör, strösocker och sirap. Hacka mandeln grovt. Blanda bikarbonat och vatten i en liten skål.

2. Arbeta ihop smör, strösocker och sirap till en jämn smet. Tillsätt den hackade mandeln, vetemjölet och bikarbonatet utblandat i vatten.

3. Arbeta ihop degen och dela den i två lika stora klumpar. Rulla ut varje degklump till en avlång rulle, ca 25 cm lång och 4-5 cm i diameter. Rulla in rullarna i plastfolie och lägg dem i kylen minst 2 timmar, gärna över natten.

4. Ta upp rullarna på en skärbräda och skär med en vass kniv ca 5 mm tjocka skivor. Lägg bondkakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°, ca 5-7 minuter tills kakorna fått en gyllenbrun färg.