Champinjongratinerade färsbiffar

På vardagar skall det gå fort vid spisen. När man kommer hem efter jobbet och familjen är hungrig då passar köttfärs bra som huvudingrediens. Då går det snabbt att få middagen på bordet och det blir alltid gott. Köttfärs går dessutom att variera i det oändliga: köttbullar, hamburgare, pannbiffar, köttfärssås och tacos. Variationerna är oändliga.

Här bjuder vi på några läckra färsbiffar toppade med ostgratinerade champinjoner.

 

4 portioner

 

500 g blandfärs

1 st ägg

1 msk gul lök, riven

2 msk skorpmjöl

½ dl vatten

½ dl matlagningsgrädde 15%

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 hg champinjoner

1 st vitlöksklyfta

1 msk persilja, hackad

1 dl riven ost, gärna parmesan

 

1. Lägg färsen i en skål. Gör en grop i mitten. Lägg i ägget och vispa upp det med en gaffel. Häll i grädde, vatten och skorpmjöl. Låt skorpmjölet svälla i vätskan ca 5 min.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Forma 8 biffar och stek på medelvärme tills de får fin färg och är genomstekta.

3. Skiva champinjonerna och hacka vitlöken. Fräs champinjonerna och lägg i vitlök och persilja.

4. Lägg biffarna i ett ugnssäkert fat och fördela svampröran jämt på biffarna. Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen i 250 grader, 5 min.

Servera med potatismos och sallad.