Desserter är inte något vi äter i vardagslag. Men om man har gäster kan det vara gott att avsluta måltiden med en dessert. Vi vill då att en dessert skall vara lite söt och uppfriskande efter huvudrätten. Dessutom skall den helst gå att göra klar dagen före så att man slipper stöka med den när resten av maten skall tillagas. Den här desserten uppfyller alla dessa önskemål. Den är dessutom enkel att göra utan risk att misslyckas. Prova gärna.
4 portioner
2 gelatinblad
2 ägg
0,75 dl strösocker
1 nypa flingsalt
0,75 dl Lemon Curd
1 citron, saft och skal
1,25 dl vispgrädde
50 g smulor av kolakakor eller havreflarn
1. Blötlägg gelatinbladen i en skål med vatten och låt svälla 5 minuter.
2. Separera äggulor och äggvitor och lägg i varsin skål.
3. Vispa samman äggulor med hälften av sockret vitt och pösigt. Tillsätt salt och lemoncurd och vispa samman till en slät konsistens.
4. Vispa äggvitorna med resten av sockret till en maräng.
5. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem lätt. Lägg dem i en kastrull med 1/2 msk vatten och smält på svag värme. Tillsätt citronskal och citronsaft och vänd försiktigt ner ägg-och lemoncurdvispet. Blanda väl och låt svalna.
6. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i den svala citronkrämen. Vänd till sist ner äggvitevispet till en fluffig mousse.
7. Fördela moussen i portionsglas och låt stå i kylen minst 4 timmar men gärna över natten.
8. Toppa med kaksmulorna före servering.