Det här är en dessert som väcker uppmärksamhet, kanske inte för sitt utseende,men dessa fikon och äppelknyten har en uuuunderbar smak. De är enkla att tillaga, går att göra i förväg och värma i ugnen under folie med svag värme före servering. Servera med vaniljvisp. Passar också utmärkt till en kopp kaffe.
4 portioner
1 rulle färsk smördeg, 250g
socker
2 st syrliga äpplen
6-8 st torkade fikon
2 msk socker
1 msk calvados
1 tsk kanel, malen
1. Hacka fikonen och häll över calvados. Låt dem ligga och dra ca ½ tim.
2. Skal, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
3. Dela smördegen i fyra bitar ca 13 x13 cm. Vänd därefter bitarna i socker.
4. Blanda äpple, fikon, socker och kanel i en plastpåse. Bred ut frukten på hälften av smördegsytan och vik över andra halvan av degen.
5. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15 min.
6. Låt svalna lite. Dofta över kanel.