Fransk Löksoppa

På hösten passar det att äta soppa. Den här löksoppan är en billig, lättlagad och god soppa. Kan verka lite enkel i smaken med bara lök som ingrediens, men slutresultatet vittnar om motsatsen.

 

4 portioner

 

3 stora gula lökar

smör & rapsolja

1 1/2 l buljong

1 dl vitt vin

salt

1 lagerblad

en aning kajennpeppar

4 skivor formfranska

2 dl riven ost

 

1. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör & rapsoljan. Pudra över mjölet och kryddorna. Häll i buljongen och vinet och låt soppan småkoka i 15 minuter.

2. Häll soppan i fyra portionsskålar som tål ugn. Skär formfranskan i små tärningar och fördela på toppen av soppan. Lägg slutligen den rivna osten över brödet.

3. Gratinera i 225° i ugnen tills osten och fått en fin färg.