Soppa kan serveras både till vardag och fest. Den här löksoppan passar bäst till vardag. Den är både billig och god och kan värma frusna själar en kulen höstkväll. Tänk att lök kan vara så gott. Är den dessutom hemodlad smakar den extra gott. Toppa soppan med brödkrutonger och lite ost som gratineras och det blir fulländat.
4 portioner
3 st gula lökar, stora
1 msk mjöl
1½ l hönsbuljong (tärning+vatten)
1 dl vitt vin
1 st lagerblad
1 krm kajennpeppar
4 skivor vitt formbröd
2 dl riven ost
margarin
1. Skala och skiva löken. Fräs den i margarinet, på svag värm, tills den blir mjuk och glansig.
2. Blanda ner mjöl och kryddor. Rör om. Späd med vin och buljong och låt soppan småkoka under lock ca 15-20 min.
3. Häll upp soppan i fyra ugnseldfasta skålar. Skär brödet i tärningar. Fördela brödet i skålarna och strö över riven ost.
4. Gratinera i ugnen i 250 grader tills osten smält och fått lite färg.