Hallongrottor

Det här är en klassisik småkaka signerat Birgitta Rasmusson, ”hela sveriges kakdrottning”. Birgitta är kanske idag mest känd som domare i ”Hela Sverige bakar”, men ligger också bakom böckerna ”Sju sorters kakor” och ”Rutiga kokboken” som hon gjorde under sin tid på ICA:s provkök.

 

20 kakor

 

200 g smör

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

4,5 dl vetemjöl

 

Fyllning

0,5 dl hallonsylt

 

1. Rör smör och socker smidigt.

2. Blanda vaniljsocker, bakpulver och mjöl. Rör ner det i smeten. Arbeta samman till en deg.

3. Forma degen till en rulle, ca 20 cm lång. Skär i 20 bitar.

4. Rulla bitarna till kulor och lägg i små kakformar av papper. Tryck en fördjupning i varje degkula med mjölat finger. Lägg lite hallonsylt i varje grop.

5. Grädda i 175 ° ca 18 minuter.