En riktig söndagsmiddag med fläskytterfilé, som är ett billigare alternativ än fläskfilé. Vi använde en obehandlad fläskytterfilé, men det finns också marinerad fläskytterfilé som blir extra mör. Lägg den ändå i marinad, det gör den bara ännu godare.
4 portioner
600 g fläskytterfilé
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk smör & olivolja
Marinad
2 msk olivolja
2 msk japansk soja
1 msk flytande honung
1 msk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor
Örtsmör
100 g smör
1 msk torkade franska örter
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
Tillbehör
800 g potatis, fast
500 g morötter, färska
1/2 tsk salt
persilja, hackad
1. Börja med marinaden. Blanda olja, soja, honung och balsamvinäger i en skål. Skala och pressa i vitlöken.
2. Ta bort fett och ev senor på fläskytterfilé. Lägg den i en plastpåse tillsammans med marinaden. Låt gärna ligga över natten i kylen.
3. Nu är det dags att börja tillagningen. Sätt ugnen på 175 ° och ta fram, smöret till örtsmöret och lägg i rumstemperatur.
4. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja och bryn fläskytterfilé runt om på hög värme så den får fin gyllenbrun stekyta. Salta och peppra. Lägg över filén i en ugnsfast form. Stick in en ugnstermometer och sätt in i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills filén fått en innertemperatur på ca 68 °.
5. Skala potatisen och koka den mjuk. Krossa den med en gaffel i samband med serveringen.
6. Skala morötterna och skär dem i stavar. Koka i lättsaltat vatten ca 4-5 minuter.
7. Örtsmör. Blanda samman smöret med örtkryddan och smaka av med salt och peppar.
8. Ta ut köttet när det är klart och låt det vila i folie en stund innan du skivar det.
9. Servera fläskytterfilén med krossad potatis, de kokta morötterna och det goda örtsmöret. Garnera med lite persilja.