Vit äter ofta kyckling till middag. Hel kyckling, kycklingfilé och kycklinglårfilé på många olika sätt. Fördelen med kycklinglårfilé, som i den här rätten, är att du får ett saftigare kycklingkött men med mer smak än i t.ex. kycklingfilé. Glaserad med apelsinsåsen blir det något alldeles extra. Serverad med en underbart god risotto med svamp och timjan fulländar måltiden.
4 portioner
ca 1 kg Kycklinglårfilé
salt och peppar
Apelsinsås
1/2 dl socker
1 dl koncentrerad apelsinjuice
Risotto
250 g champinjoner i bitar
3 dl Arborioris
1 liten hackad gul lök
50 g smör
7-8 dl hönsbuljong, tärning + vatten
75 g parmesan, riven
1tsk timjan
salt
1. Stek svampen och krydda med lite salt.
2. Putsa kycklinglårfiléerna. Salta och peppra.
3. Koka socker och apelsinjuice till en simmig sås på medelvärme ca 4 minuter.
4. Smält smöret och fräs löken utan att den får färg.Tillsätt riset, rör om och fräs 1-2 minuter tills riset ser genomskinligt ut. Häll på buljong tills det täcker riset. Låt koka på svag värme och späd efterhand med buljongen. Låt småkoka i 20-25 minuter tills riset mjuknat men fortfarande har lite ”kärna”. Rör i ost och timjan och lägg i svampen.
5. Stek kycklinglårfiléerna så att de får färg och häll över apelsinsåsen och låt det puttra i ca 5 minuter.