Kycklingspett med sesamdipp

Dessa grillade kycklingspett passar utmärkt på buffé. Du kan servera dem varma eller kalla. Passar utmärkt till pastasallad eller potatissallad. Sesamdippen ger spetten en asiatisk smak som gör succé i alla sammanhang.

 

10 personer på buffé

 

1 kg kycklingfilé

2 tsk salt

 

Marinad

2 st lime

1 st röd chili 

3/4 dl aprikosmarmelad

2 msk kinesisk soja

2 msk rapsolja

1 msk råsocker

 

Dipp

1/2 dl sesamfrö

1 bit färsk ingefära (ca 50 g)

2 st lime

1 dl ljus japansk soja

1/2 dl vatten

4 msk råsocker

1/2 msk Maizena majsstärkelse

2 msk sesamolja

1/2 dl hackad gräslök

 

1. Putsa och skär kycklingfiléerna i ca 3×3 cm bitar.

2. Gör marinaden. Halvera och pressa saften ur limen. Kärna ur och skär chilin i bitar. Mixa limesaft, chili, aprikosmarmelad, soja, olja och socker med mixerstav. Blanda kycklingbitarna med marinaden i en plastpåse och låt stå i kylskåp ca 6 timmar.

3. Gör dippen. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Skala och finriv ingefäran. Halvera och pressa saften ur limen. Blanda ingefära, limesaft, soja, vatten, socker, majsstärkelse och olja i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Låt dippen svalna. Blanda i sesamfrö och gräslök precis före servering.

4. Låt kycklingbitarna rinna av och trä upp dem på korta (15 cm) blötlagda bambuträspett. Krydda med salt.

5. Grilla spetten runt om över en grillbädd av grillbriketter. När spetten fått en lagom färg, lägg dem vid sidan av glödbädden och lägg på locket på grillen. Låt spetten ligga ca 10 minuter tills de är helt genomstekta. 

6. Servera spetten med sesamdippen och övriga rätter på buffén.