Lammfärsspett med melonsallad

Saftiga lammfärsspett med smak av Grekland tillsammans med rostade potatis och melonsallad kanske blir en grillfavorit hos oss i år. Receptet hittade vi i en skrift från Mathem och vi blev genast intresserade av att testa. Som vanligt har vi ändrat lite efter egen smak. Du kan använda blandfärs om du inte hittar lammfärs. Skillnaden blir inte så stor. Du kan självklart steka spetten på ett stekjärn om du inte vill grilla.

 

4 portioner

 

Lammfärsspett

500 g lammfärs

2  äggulor

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 tsk spiskummin

1 msk Sweet Chili Sauce

75 g fetaost

3 msk hackad mynta

1 citron

 

Rostad färskpotatis

1 kg färskpotatis

1 msk olivolja

1 tsk flingsalt

 

Chilisås

2 dl grekisk yoghurt

75 g fetaost

2 msk Sweet Chili Sauce

1 tsk flytande honung

 

Melonsallad

1 Cantaloupemelon

1 gurka

3 msk hackad mynta

65 g färsk bladspenat

1/2 msk olivolja

salt och svartpeppar

 

1. Tänd grillen i lagom tid innan grillning. Värm ugnen till 200 °. Lägg 6-8 trägrillpinnar i blöt

2. Tvätta potatisen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja över potatisen, salta och blanda om. Rosta potatisen i ugnen ca 30-40 minuter.

3. Mixa ihop yoghurt, fetaost, Sweet chilisås och honung till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kyl till servering.

4. Skala och tärna melonen. Skölj och skär gurkan i bitar. Finhacka myntan. Blanda samman med spenaten och tillsätt olja, en nypa salt och peppar.

5. Blanda lammfärsen med äggulor, salt, svartpeppar, spiskummin, Sweet Chilisås, smulad fetaost, finhackad mynta och rivet  citronskal. 

6. Forma färsen till 6-8 järpar och trä dem på grillpinnarna.

7. Grilla lammfärsspetten runt om på direkt värme tills de fått en fin grillyta och är genomstekta.

8. Servera lammfärsspetten med rostad potatis, chilisås och melonsallad.