Saftiga lammfärsspett med smak av Grekland tillsammans med rostade potatis och melonsallad kanske blir en grillfavorit hos oss i år. Receptet hittade vi i en skrift från Mathem och vi blev genast intresserade av att testa. Som vanligt har vi ändrat lite efter egen smak. Du kan använda blandfärs om du inte hittar lammfärs. Skillnaden blir inte så stor. Du kan självklart steka spetten på ett stekjärn om du inte vill grilla.
4 portioner
Lammfärsspett
500 g lammfärs
2 äggulor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 msk Sweet Chili Sauce
75 g fetaost
3 msk hackad mynta
1 citron
Rostad färskpotatis
1 kg färskpotatis
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Chilisås
2 dl grekisk yoghurt
75 g fetaost
2 msk Sweet Chili Sauce
1 tsk flytande honung
Melonsallad
1 Cantaloupemelon
1 gurka
3 msk hackad mynta
65 g färsk bladspenat
1/2 msk olivolja
salt och svartpeppar
1. Tänd grillen i lagom tid innan grillning. Värm ugnen till 200 °. Lägg 6-8 trägrillpinnar i blöt
2. Tvätta potatisen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja över potatisen, salta och blanda om. Rosta potatisen i ugnen ca 30-40 minuter.
3. Mixa ihop yoghurt, fetaost, Sweet chilisås och honung till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kyl till servering.
4. Skala och tärna melonen. Skölj och skär gurkan i bitar. Finhacka myntan. Blanda samman med spenaten och tillsätt olja, en nypa salt och peppar.
5. Blanda lammfärsen med äggulor, salt, svartpeppar, spiskummin, Sweet Chilisås, smulad fetaost, finhackad mynta och rivet citronskal.
6. Forma färsen till 6-8 järpar och trä dem på grillpinnarna.
7. Grilla lammfärsspetten runt om på direkt värme tills de fått en fin grillyta och är genomstekta.
8. Servera lammfärsspetten med rostad potatis, chilisås och melonsallad.