En underbart god gryta med lammkött, från en gammal Allt om Mat, som vi lagat några gånger under åren. Tyvärr går det sällan att få svenskt lamm i våra vanliga butiker, så vi får oftast hålla tillgodo med fryst kött från Nya Zeeland.
6 portioner
800 g lammkött, t.ex av steken, ytter- eller innerfilén
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 vitlöksklyftor
3 små morötter
1/2 citron
2 msk smör
2 dl rött vin
2 burkar krossade tomater á 400 g
2 msk konc kalvfond
2 lagerblad
4 kvistar rosmarin
Tillbehör
pasta
riven parmesan eller pecorinoost
1. Putsa och skär köttet i tärningar. Vänd runt i mjölet med salt och peppar. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär moroten i mindre bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Skär av skalet med en skalkniv eller potatisskalare. Ta bara det yttersta på skalet, ej det vita.
2. Bryn köttet i smör i en stor gryta. Lägg ner vitlök och morötter och fortsätt bryna i 2-3 minuter. Häll på vinet och koka ca 3 minuter.
3. Tillsätt tomater, fond, lagerblad, citronskal och rosmarin. Låt grytan koka ca 2 timmar, kortare om du använder filé, eller tills köttet är riktigt mört.
4. Servera grytan med pasta och riven ost.