Lasagne med kycklingfärs

Lasagne är en riktig klassiker. Här har vi dock inte använt vanlig köttfärs utan kycklingfärs. Receptet har sitt ursprung från Kronfågel. Eftersom vi gärna använder kycklingfärs istället för fläsk-, bland- eller oxfärs passar detta oss alldeles utmärkt. Tänk på att steka köttet ordentligt så att smakerna kommer ut ordentligt och spara inte heller på kryddorna. När köttet är stekt kan du utan problem smaka av utan risk för Campylobacter, som kan finnas i rå kyckling.

 

4 portioner

 

1 stor gul lök, hackad

ca 3 dl tärnade morötter och palsternacka

2 pressade vitlöksklyftor

smör eller olja för stekning

salt och peppar

400 g kycklingfärs

400 g krossade tomater

1 msk kycklingfond

2 msk tomatpuré

torkad oregano, timjan eller annat för smaksättning

9 torkade lasagneplattor

 

Ostsås

4 dl mjölk

2 msk vetemjöl

salt och peppar

200g riven ost, gärna smakrik

 

 

1. Börja med ostsåsen: Slå mjölken i en kastrull och vispa ner mjölet. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda samman i ett par minuter. Dra kastrullen från värmen, krydda med salt peppar och tillsätt halva mängden ost. Låt stå medan du gör färdigt köttet och värm på innan du lägger samman lasagnen.

2. Fräs den hackade löken, vitlöken och rotfruktstärningarna mjuka i smör eller olja. Krydda med salt och peppar. Lägg över på en tallrik när det är klart.

3.  Stek färsen i lite smör eller olja så att den får en fin färg och blir smulig. Häll på den stekta löken med rotfrukter, slå på tomatkross, fond och tomatpuré och låt det puttra samman i ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och rikligt med kryddor.

4. Smörj botten i en ugnsfast form lagom stor för tre lasagneplattor. Varva kycklingfärsen, lasagneplattorna och ostsåsen. Avsluta med ostsås och strö den resterande osten över sista laget lasagneplattor. Låt gärna stå en stund innan du sätter in den i ugnen.

5. Gratinera lasagnen mitt i ugnen i 225 °, 20-25 minuter tills lasagneplattorna blivit mjuka och fått fin färg.

6. Servera med en sallad.