Vi gillar lavendel. Både att titta på och smaka på. Våra lavendelodlingar har med åren ökat en del, så nu är vi självförsörjande på lavendel till de underbart goda lavendelskorporna som du hittar här. Nu har vi börjat experimentera med att använda lavendel till annat också. Här kommer att recept på lavendelsockerkaka som blev över förväntan. I denna sockerkaka använder vi lavendelsocker, och recept på detta hittar du nedan.
Lavensdelsocker
0,5 dl torkade lavendelblommor
1,5 – 2 dl strösocker
Sockerkaka
4 ägg
1,5 dl lavendelsocker
1,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
75 g smör
1 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Lavendelsocker
Blanda socker och de torkade lavendelblommorna i en burk. Låt stå några dagar, gärna en vecka, och rör om då och då.
Sockerkaka
1. Sätt ugnen på 175° och smörj en form med smör. ”Bröa” en sockerkaksform med skorpmjöl eller kokosflingor.
2. Vispa ägg, lavendelsocker, socker och vaniljpulver. Vispa ordentligt tills det är riktigt luftigt och lätt.
3. Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten.
4. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken. Tillsätt smör-mjölkblandningen lite i taget till smeten.
5. Fyll formen och grädda i ugnen 35-45 minuter. Känn efter om kakan är färdig efter 35 minuter eftersom det kan variera mycket mellan olika ugnar.
5. Låt den stå i formen några minuter efter att du tagit ut den ur ugnen innan du stjälper upp den.