Pannacotta tillhör en av våra absoluta favoritdesserter. Toppingen kan varieras på många sätt. Här är ett recept med en hallonspegel och färska hallon. Denna dessert passar till många festliga tillfällen både sommar som vinter, eller varför inte som en nyårsdessert.
4 portioner
4 dl vispgrädde
½ dl socker
1 vaniljstång
1½ st gelatinblad
Hallonspegel
250 g frysta hallon
3 st gelatinblad
1 dl strösocker
1/2 dl vatten
Garnering
färska hallon
blad av citronmeliss
Pannacotta
1. Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten ca 10 minuter. Klyv vaniljstången på längden.
2. Koka upp grädden med vaniljstången och sockret. Ta upp vaniljstången.Ta av från plattan och lägg i de urkramade gelatinbladen. Rör om ordentligt så att gelatinbladen smälter.
3. Slå upp i formar eller glas. Låt stå i kyl tills pannacottan stelnat.
Hallonspegel
4. Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten ca 10 minuter. Tina hallonen.
5. Koka upp hallonen med socker och vatten. När hallonen är sönderkokte pressar du hallonen genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Hetta upp hallonsåsen på nytt.
6. Lägg de urkramade gelatinbladen i den varma hallonsåsen och rör om tills gelatinbladen smälter.
7. Slå på hallonspegeln på den stelnade pannacotta och ställ in i kylen minst 2 timmar före servering.
8. Garnera med färska hallon och blad av citronmeliss.