Parmesanbakad lax

Lax i alla former är gott. Här är en rätt med lite medelhavstouch. Herbes de Provence och parmesanost kryddar laxen. Gräddsåsen gör att ris är det bästa att servera till. Gör också en tomatsallad uppblandad med lite ruccola. Tänk på att bilden visar två portioner men receptet är för fyra.

 

4 portioner

 

600 g laxfile

1 msk herbes de Provence

1 msk torkad timjan

1 liten gul lök

1 dl crème fraiche

2 1/2 dl matlagningsgrädde

50 g riven parmesanost

250 g frysta gröna ärter

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

 

1. Sätt ugnen på 200 °. Ta bort skinnet på laxen och skär den i fyra bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Krydda laxen med hälften av timjan, all herbes de Provence samt salt och peppar.

2. Skala och finhacka löken. Koka upp lök, grädde, crème fraichen och hälften av osten. Låt såsen sjuda 3-5 minuter. Häll såsen över laxen. Strö över resten av osten. Tillaga mitt i ugnen 10-15 minuter. Strö över resterande timjan.

3. Koka ärterna i micron och häll dem i grädden runt laxen. 

Servera med ris och en tomatsallad.