Vi har denna sommar grillat en del, precis som de flesta andra svenskar, och funnit att glaza köttet många gånger är att föredra framför att marinera innan man grillar. Så här gör vi: Grilla i köttet över glöden så det får en lagom grillyta runt om, Lägg över det vid sidan om glöden och pensla det med glaze. Stäng locket och låt köttet grillas tills det får rätt innertemperatur. Pensla på glaze runt om ett par gånger så får du ett saftigt välsmakande kött.
Jag höll på att glömma det där med glazen. Här är en glaze med rabarber som blivit vår favorit i sommar.
Glazen räcker till ca 1 kg kött.
100 g rabarber
1/2 dl ljust muscovadosocker
1 stor vitlöksklyfta
3/4 msk japansk soja
1 tsk sambal oelek
1/2 dl vatten
1 tsk svartpeppar.
1. Finhacka rabarber och vitlök och stek den långsamt i lite smör utan att det tar färg i en kastrull.
2. Tillsätt övriga ingredienser och koka samman så det blir reducerat till en jämn och lite trögflytande glaze. Lätt att pensla på köttet.