Risotto med räkor o sparris

Den här rätten passar en dag när man känner att det är dags att hålla igen på kalorierna. En krämig risotto upplevs inte som en hålla-igen måltid. Tänk på att receptet är för 2 personer, men går lätt att skala upp till fler.

 

2 portioner

 

1/2 gul lök

1 msk smör

2 dl arborioris

1 kycklingbuljongtärning

5 dl vatten

250 g grön sparris

Finrivet skal av 1/2 citron

25 g grovriven parmesanost

150 g skalade räkor

 

1. Skala och finhacka den gula löken. Fräs den i smör i en kastrull tills löken är mjuk utan att den tar färg. Häll i riset och och låt fräsa i ca 2 minuter tills riset blivit genomskinligt.

2. Smula ner och lös upp buljongtärningen i det kokta vattnet. Tillsätt buljong till riset så att det precis täcker riset. Låt sjuda så att buljongen absorberas av riset. Späd efterhand med resten av buljongen och låt sjuda ca 20 minuter. Risotton är klar när riset är kokt men fortfarande har lite ”kropp”. Ev blir lite buljong över.

3. När riset börjar bli klart tillsätts parmesanosten.

4. 4. Knäck av den hårda, nedre delen på sparrisen och dela resten i tre delar. Koka den i saltat vatten ca 2 minuter. 

5. Vänd ner sparrisen, citronskalet och räkorna före servering.