Risotto med sparris, brynt smör och hasselnötter

Vi gillar italiensk mat. Risotto är italiensk mat. Därför gillar vi risotto. Den här är dessutom nästan vegetarisk. Vi har använt hönsbuljong, för det gillar vi bättre, men det går lika bra med grönsaksbuljong. Då blir den helt vegetarisk.

 

2 portioner

 

1,5 dl arborioris

1/2 liten gul lök

1 liten vitlöksklyfta

1 hönsbuljongtärning

4-5 dl kokt vatten

25+25 g smör

1 dl parmesanost grovriven + lite hyvlad ost

125 g färsk sparris

50 g sockerärter frysta

25 g babyspenat

1/2 dl hasselnötter

 

1. Fräs lök och vitlök lätt i 25 g smör så att löken blir mjuk och lite genomskinlig. Häll i riset och fräs allt i ca 2 minuter tills riset blivit genomskinligt.

2. Smula ner och lös upp buljongtärningen i det kokta vattnet. Tillsätt buljong till riset så att det precis täcker riset. Låt sjuda så att buljongen absorberas av riset. Späd efterhand med resten av buljongen och låt sjuda ca 20 minuter. Risotton är klar när riset är kokt men fortfarande har lite ”kropp”. Ev blir lite buljong över.

3. När riset börjar bli klart tillsätts parmesanosten. Lägg i babyspenaten så att den krymper i det varma riset.

4. Knäck av den hårda, nedre delen på sparrisen och dela resten i tre delar. Koka den i saltat vatten ca 2 minuter. Micra sockerärterna ca 1 minut.

5. Tillsätt sparrisen och sockerärterna i riset.

6. Grovhacka nötterna och bryn 25 g smör. Blanda i nötterna. 

7. Vid servering hälls nötsmöret över risotton och till sist toppas med litet hyvlad parmesanost.