Sallad med bacon och getost

Nu när våren står för dörren blir vi sugna på lite lättare mat som t.ex. sallad. Sallad tillhör de maträtts som går att variera i det oändliga. En sallad med bacon toppad med lagom smält getost på en rostad baguette och en spännande dressing, gör den tråkigaste vardagslunchen till en fest. Efter en sådan lunch blir eftermiddagen lätt att klara av.

 

4 portioner

 

2 msk olivolja

1 st vitlöksklyfta

2 msk pinjenötter

1 msk rödvinsvinäger

1 krm salt

1 tsk honung, flytande

12 skivor bacon

250 g getost

200 g sallad t ex babyspenat, mangold, rucola

½ st gurka, i bitar

4 skivor baguette

svartpeppar

 

1. Skala och skiva vitlöken tunt. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i vitlök och pinjenötter. Fräs försiktigt tills det börjar ta färg. Ta av pannan från värmen och låt svalna något. Tillsätt vinäger, honung och salt.

2. Dela baconet på hälften och stek knaprigt. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta brödskivorna lätt i ugnen i 250 grader ca 1 min. Ta ut plåten och lägg en skiva getost på varje brödskiva. Ställ in plåten i ugnen igen. Låt stå tills getosten börjar smälta och har fått lite färg. Passa noga, det går fort.

3. Fördela sallad, gurka och bacon på tallrikar. Lägg brödet med getosten på salladen. Ringla över vinägerdressingen.