Shashuka med aubergine

Det här är andra sortens shashuka som vi lagar. Den förra hittade vi hos Mandelmanns. Den här vet jag inte ursprunget på men det är en lite matigare variant med jättegod ugnsrostad aubergine. Smakmässigt påminner de om varandra och vi gillar båda. En alldeles utmärkt vegetarisk rätt med mycket smak och som är lätt att laga.

 

4 portioner

 

2 st aubergine

4 st ägg

1/2 knippe persilja

1/2 förp fetaost

1 st gul lök

2 burkar konserverade körsbärstomater

olivolja

smör o rapsolja

salt

socker

3 vitlöksklyftor

2 tsk paprikapulver

2 tsk malen spiskummin

1 msk rödvinsvinäger

1 tsk honung

stenugnsbakat bröd

 

1. Sätt ugnen på 225 °C

2. Skär auberginen i cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en smord ugnsform. Ringla över rikligt med olivolja och strö på 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen 20-25 minuter. Vänd på skivorna efter halva tiden.

3. Skär den gula löken i tunna skivor. Stek löken i smör o rapsolja på svag värme tills den är mjuk. Krydda med salt och en nypa socker. Tillsätt de konserverade tomaterna och honungen. Låt sjuda i 10-12 minuter.

4. Lägg de ugnsrostade auberginerna i en skål. Blanda ner pressade vitlöksklyftor, paprikapulver och spiskummin och rör om. 

5. Rör ner auberginröran och rödvinsvinägern i tomatsåsen. Gör fyra gropar i såsen och knäck ner äggen i groparna. Täck stekpannan med ett lock eller aluminiumfolie och låt sjuda i 5-7 minuter eller tills äggen stelnat.

5. Grovhacka persiljan och strö över den och fetaosten över stekpannan. Servera med ett gott bröd.