Smulpaj med äpple

Äppelpaj finns i många varianter. Här är en variant med smuldeg. Det är heller inget speciellt, men att blanda en gnutta salt i degen gör den lite speciell. Saltet lyfter äppelpajen till en ny nivå. 

 

6 portioner

 

5 st normalstora äpplen

1 tsk malen kanel

2 tsk strösocker

flytande margarin för att smörja formen

 

Smuldeg

125 g smör, rumsvarmt

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

Till servering

Vispad grädde, vaniljsås eller glass

 

1. Sätt ugnen på 225 °.

2. Knåda ihop smör, vetemjöl, havregryn, socker och salt till en smulig massa.

3. Skala och kärna ur äpplena. Skär i smala klyftor och fördela i en smord form ugnsfast pajform. Strö över kanel och socker och rör om.

4. Fördela smuldegen över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.

5. Servera pajen med vispad grädde, vaniljsås eller glass.