Äppelpaj finns i många varianter. Här är en variant med smuldeg. Det är heller inget speciellt, men att blanda en gnutta salt i degen gör den lite speciell. Saltet lyfter äppelpajen till en ny nivå.
6 portioner
5 st normalstora äpplen
1 tsk malen kanel
2 tsk strösocker
flytande margarin för att smörja formen
Smuldeg
125 g smör, rumsvarmt
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
Till servering
Vispad grädde, vaniljsås eller glass
1. Sätt ugnen på 225 °.
2. Knåda ihop smör, vetemjöl, havregryn, socker och salt till en smulig massa.
3. Skala och kärna ur äpplena. Skär i smala klyftor och fördela i en smord form ugnsfast pajform. Strö över kanel och socker och rör om.
4. Fördela smuldegen över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
5. Servera pajen med vispad grädde, vaniljsås eller glass.