Snabbgravad laxfilé

Det här en rätt som man med fördel kan laga på sommaren. Då kan du använda färskpotatis och grilla laxen på din utegrill. Vi lagade den på spisen en höstdag, och det gick också bra. Lax är alltid gott.

 

4 portioner

 

4 st laxfiléer med skinn á 180 g

2 tsk fänkålsfrö

2 tsk salt

2 tsk rörsocker

2 msk rapsolja

 

Sås

2 dl turkisk yoghurt

50 g röd stenbitsrom

2 msk riven pepparrot

800 g potatis

1 citron, rivet skal

hackad dill

flingsalt

svartpeppar

 

Tillbehör

1 påse babyspenat

rapsolja

flingsalt

 

1. Stöt fänkålsfröerna i en mortel. Blanda fänkål, salt och socker och klappa in i laxbitarna. Låt ligga i kyl ca 30 minuter.

2. Rör ihop alla ingredienser till såsen.

3. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Slå av vattnet. Skölj citronen i ljummet vatten och riv skalet. Blanda potatisen med citronskal och dill och krydda med salt och peppar.

4. Ta fram laxen och pensla den med olja. Grilla den på grilljärn ca 3 minuter på varje sida. Börja med skinnsidan.

5. Stek babyspenaten snabbt i olja och krydda med flingsalt.