Blomkål och broccoli är nyttiga grönsaker som på senare tid blivit trendiga. Ugnsbakade med lite olja och honung blir de så goda så att man nästan kan äta det som snacks. Här kompletterat med serranoskinka blir det till en hel måltid.
2 portioner
1 broccolistånd (250 g)
1 litet blomkålshuvud (250 g)
2 msk flytande honung
2 msk olivolja
1/2 tsk + 1 krm salt
100 g chèvreost utan kant
1 dl crème fraiche
1/2 krm nymald svartpeppar
1/2 dl valnötter
140 g serranoskinka
1. Sätt ugnen på 250 °. Skär bort stammarna, bryt broccolin och blomkålen i buketter. Lägg kålen på en plåt med bakplåtspapper. Vi gjorde inte det för att få en snygg bild, men det är att föredra. Ringla över honung och olivolja och strö på 1/2 tsk salt. Rosta mitt i ugnen ca 15 minuter. Rör om någon gång under tiden.
2. Skär osten i mindre bitar. Mixa ost och crème fraiche med en mixerstav. Krydda med 1 krm salt och 1/2 krm svartpeppar. Lägg ostsmeten i en spritspåse utan tyll. Ställ in den i kylen om den är lite lös.
3. Grovhacka valnötterna.
4. Lägg upp kålen på ett fat och spritsa klickar av ostkräm. Strö över valnötterna. Servera med serranoskinka.