Ugnsbakad lax med gurkröra

Vi älskar lax. Lax i alla former. Vi äter säkert lax en gång i veckan. Vi har ett stort antal recept som vi varierar mellan, och är alltid pigga på att prova nya recept. Det här är ett recept som hängt med länge. Ursprunget lär vara från Åland, men det har säkert ändrats en del på vägen.

 

4 portioner

 

4 bitar laxfilé á 150 g

1 röd lök

2 tomater, blancherade och skalade

200 g riven ost

½ gurka

2 dl crème fraiche

1 msk finhackad dill

1 msk saft från citron

2 palsternackor

1 msk smör

salt

peppar

 

1. Lägg laxen i en ugnssäker form och salta och peppra. Skala och hacka rödlöken och strö den över laxen.

2. Dela blancherade tomater och skär bort kärnhuset och skär den i bitar. Lägg tomatbitarna på laxen och strö över riven ost.

3. Gratinera i ugnen på 175° ca 15 min tills laxen är lagom stekt.

4. Skala gurkan och skär bort kärnhuset, skiva sedan ner den i cm stora bitar. Blanda crème fraiche med gurka, finhackad dill och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

5. Skala och klyfta palsternackorna och stek dem gyllenbruna i lite smör.

6. Servera kokt potatis, stekta palsternacksklyftor och gurkröra till laxen. Garnera med dill.