Pizza får idag nästan räknas som svensk husmanskost. Pizzerior finns i stor mängd i de flesta samhällen, nästan lika vanligt som frisörer. Men ursäkta alla pizzerior, vi föredrar hemgjord pizza. Receptet på pizzadegen, som vi hittade för många år sedan, blev vändningen. Degen, som lär ha sitt ursprung på Sicilien, blir till en perfekt pizza. Så nu blir det alltid hemgjord pizza. På senaste tiden har vi börjat göra dem vegetariska. Naturligtvis kan fyllningen varieras efter smak och vad som finns hemma. Så här blev vår senaste.
2-3 portioner
Pizzadeg
12,5 g jäst
1 ½ dl vatten
½ msk olivolja
1 tsk salt
ca 4 dl vetemjöl
Fyllning
200 g champinjoner
1 liten röd paprika
1 liten gul paprika
20-25 st svarta Kalamataoliver urkärnade
1,5 dl färskriven pecorino
125 g mozzarella
½ dl ketchup
½ dl chilisås
pizzakrydda efter smak
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarm temperatur.
Häll vattnet över jästen och tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
2. Täck degen med en handduk och låt jäsa 40 min.
3. Putsa och skär svampen i skivor. Skölj och skär paprikan i grova strimlor.
Stek svamp och paprika tills de får lite färg.
4. Kavla ut degen tunt till ca 25×30 cm.
5. Blanda ketchup och chilisås och bred över degen. Strö över 1 dl av pecorinon. Fördela svamp, paprika och oliver över degen. Strö över resten av pecorinon. Riv mozzarellan i bitar och fördela jämt över pizzan.
6. Strö över pizzakrydda.
7. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 12-15 min.
8. Garnera med basilika.